Sinds enkele weken heb ik toenemende klachten van mijn rechterhand en vingers (pink, ringvinger en duim) van tintelingen of ook wel een ‘slapende’ hand. De laatste 2 weken word ik er ’s nachts wakker van, en dat is behoorlijk irritant kan ik je zeggen. Nu werk ik natuurlijk voor de chirurgen dus de gang naar de dokter was snel gemaakt.
Diagnose: CTS oftewel een carpaal tunnel syndroom ! Bah.
Het carpale-tunnelsyndroom is een klachtenpatroon veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus (de middelstearmzenuw) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink-en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw die de zachtste structuur is en daardoor het meest gevoelig is voor druk. De klachten worden veroorzaakt door beknelling van de zenuw en bestaan uit een tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers en vooral het verzorgingsgebied van de zenuw, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Ook kan een verdoofd gevoel van de vingertoppen ontstaan en een verminderde kracht waardoor gemakkelijk dingen uit de hand kunnen vallen. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder. In de nacht nemen de klachten vaak in ernst toe waardoor men er wakker van kan worden.
Mijn opties zijn voorlopig een injectie in mijn pols en anders een operatie. Dat laatste zitten we natuurlijk helemaal niet op te wachten, dus ga ik eerst maar voor de injectie. Donderdag zet een van mijn dokters een spuit in mijn pols en dan is het afwachten…..