“Turn your head, don’t look back. Just set your sails for a new horizon, don’t turn around, don’t look down”

Het is al weer een tijdje geleden dat ik op mijn blog schreef over het lymfe-oedeem. De operatie vorig jaar in Maastricht heeft helaas geen verbetering gegeven voor mijn hand en arm. Wel 2 littekentjes rijker. Dat kon er nog wel bij ;-). Er is afgelopen jaar veel gebeurd. Zoals mijn trouwe volgers weten ben ik dol op paardrijden en ben de gelukkige eigenaresse van een grote KWPN merrie. Zij wordt dit jaar 7 jaar oud. Het rijden met haar ging niet heel vanzelf en heeft het afgelopen jaar voor veel twijfel en tranen gezorgd. Ik was op het punt om haar te verkopen om dat de communicatie maar niet op gang kwam. We snapten elkaar totaal niet en dan is een paard van 1.74m heel groot. Wat voelde ik me onzeker en teleurgesteld. Hier zat ik dan, met een groot paard en ik kon er niet mee over weg. Ik besloot haar in training te zetten bij een ruiter om haar weer op het goede spoor te krijgen met als doel verkoop. In die maanden ontwikkelde ze zich goed, leerde snel en ik miste haar en mijn hobby enorm. Ik probeerde me af te sluiten voor het gevoel van haar missen maar toen er iemand kwam kijken om haar te kopen, was het ineens duidelijk voor me. Ik zag een ander op MIJN paard rijden ! En ik wilde haar niet kwijt. Lieve mensen om mij heen hebben mij het laatste zetje gegeven: haal haar terug, we gaan ervoor, we helpen je !

Sinds oktober 2018 is mijn paard weer terug bij mij. En wat heb ik een plezier van haar. In sneltreinvaart versterkte onze band, ze is heel mensgericht en dol op aandacht. Een groot paard met een klein hartje. Afgelopen weekend zijn we voor het eerst in 2 jaar weer gestart. Wat een gaaf gevoel ! De afgelopen maanden heb ik veel nagedacht over het paardrijden, mijn paard en welke plek in mijn leven het inneemt. Het is ontzettend belangrijk voor me, het geeft me ontspanning en plezier en het houdt me fit. Sporten is niet makkelijk met mijn lymfeoedeem en o ja, ik had ook nog ergens een stevige gebroken enkel aan over gehouden een aantal jaren geleden. Maar ook in het rijden loop ik weer tegen mijn fysieke tekortkomingen aan. De gevolgen van borstkanker achtervolgen me nog steeds. Mijn hand speelt op, ik kan mijn vingers niet goed sluiten en de teugels glijden onbedoeld weg wat geen goed effect heeft op de constante verbinding.

Maar ik zou ik niet zijn als ik niet zou kijken welke andere mogelijkheden er zijn ! Er zijn zoveel ruiters die met een beperking rijden, dat moet voor mij ook mogelijk zijn. Een lussenteugel zou een uitkomst zijn, alleen in Nederland is er niet zoveel over te vinden en al helemaal moeilijk te krijgen. Inmiddels ben ik contact gekomen met een bedrijfje uit Engeland, Alice Reins Ltd, dat prachtige lussenteugels maakt, met een speciaal verstel-systeem zodat de kant met de lussen ook gelijk is aan de “normale” kant.
Zij kunnen mij waarschijnlijk goed helpen en ik ben nu bezig om te kijken of ik de lussenteugel in Engeland kan bestellen.

Daarnaast ben ik een beugelsysteem op het spoor gekomen waarbij er een magnetische werking is tussen de beugel en een speciaal inzetstuk onder je laars. Zoals paardenliefhebbers weten is alles in paardenland duur. En “aparte” dingen zijn nog veel duurder ! Ik had gelezen over de DVB Foundation. Een stichting die ruiters met een beperking ondersteunt om de sport beter mogelijk te maken. En ik besloot de stoute schoenen aan te trekken. Ik ben toch immers behoorlijk beperkt… Vandaag kreeg ik een mailtje. De DVB Foundation heeft mijn steunaanvraag gehonoreerd ! Ik krijg een prachtig sponsorbedrag waarmee ik een grootste deel van van de beugels en de teugel kan bekostigen.

Uiteraard ben ik ze nu al onwijs dankbaar voor deze toezegging en het motiveert me nog meer om werk te maken van mijn beperkingen om zo alles uit mijn sport te kunnen halen. In maart ga ik voor de classificatiekeuring naar Ermelo waarbij ik een aanvraag heb ingediend voor dispensatie. Dat wil zeggen dat ik dan met bepaalde hulpmiddelen aan reguliere wedstrijden mag deelnemen. In de tussentijd train ik lekker verder en start ik alvast op wedstrijden om weer in het “ritme” komen. Ik heb er zin in !!
Volg mijn blog en blijf op de hoogte van de vorderingen.