D-day komt dichterbij. Inmiddels weet ik dat ik op 13 maart geopereerd ga worden. Een reductie-operatie van mijn arm. Vorige week ben ik nogmaals naar Drachten afgereisd en heb een aantal gesprekken gevoerd met de chirurg, de anesthesist en de preoperatieve screening. Mijn bloed is geprikt, de OK datum is bekend, de opname is geregeld. Vandaag over 3 weken sta ik aan de vooravond van wat hopelijk een hele fijne ervaring wordt. Een ingreep waarvan ik hopelijk over een poosje kan zeggen: “dat had ik veeeeeeel eerder moeten doen”. Ik hoop op een betere functionaliteit van mijn hand en arm. Ik hoop dat ik mijn passie, paardrijden, weer zonder al te veel problemen kan uitoefenen. Ik hoop op minder klachten van mijn nek en schouder. Ik hoop op kleding die ik weer normaal kan dragen zonder 3 maten groter te hoeven kopen omdat mijn arm er niet in past. Ik hoop op mijn jasjes die ik weer aan kan trekken, die nu werkeloos op zolder hangen te wachten. Ik heb ze niet weg willen doen omdat ik hoop had op verbetering.
Volgens de chirurg ben ik een prima kandidaat voor de ingreep. Inmiddels heb ik diverse foto’s gezien en artikelen gelezen waaronder een artikel wat in The British Journal is gepubliceerd door de chirurgen van Nij Smellinghe en de dokter die de techniek heeft uitgevonden, uit Malmo in Zweden. De resultaten, ook op de lange termijn zijn goed te noemen. Wel is de package deal het levenslang dragen van een armkous. Maar dat moest ik toch al wel.

Ik ga mijn blog bijhouden tijdens mijn opname, omdat ik vind dat er echt veel te weinig aandacht is voor de behandeling, conservatief danwel operatief, van lymfe-oedeem. Ik hoop dat ik hiermee een steentje bij kan dragen aan de betere bekendheid en de mogelijkheden voor lotgenoten. En ik hoop dat er meer over de ingreep en de resultaten naar buiten komt, toegankelijker wordt voor patiënten en mensen die de ingreep ook overwegen. Want lymfe-oedeem moet en kan ook behandeld worden. Je hoeft er niet mee te blijven zitten. Doe dat ook niet want hoe eerder je het weet te behandelen hoe beter het is en hoe minder je hinder van ondervindt.