De laatste berichten die ik schreef over het gebruik van lymfetaping waren natuurlijk positief. Het hielp mij enorm mijn oedeem-arm soepel en onder controle te houden. Totdat het ging kriebelen. En heel erg kriebelen met veel huiduitslag. Inmiddels zijn we weer een poosje verder en ben ik volledig terug aan de kous en zwachtelen. De arm is wel redelijk stabiel, maar oh, wat moet ik er veel energie in steken om het zo te houden. Iedere nacht zwachtel ik mijn arm om de moeheid en pijn eruit te krijgen. Iedere week rij ik op en neer naar mijn oedeemtherapeut voor behandeling…Tot voor een paar weken geleden kreeg ik dat nog voor elkaar maar de laatste dagen lukt het me niet. Ik wordt moe van het zware gevoel in mijn arm, mijn functionaliteit wordt steeds meer beperkt door die zware arm en zere schouder, en met paardrijden hou ik het moeilijk vol omdat mijn vingers doodslaan als ik mijn hand sluit (de bloedtoevoer wordt verstoord door al het vocht in arm en hand).

Het nadenken over een operatieve ingreep aan mijn arm, de zgn. lymfe-liposuctie die alleen in Nij Smellinghe wordt uitgevoerd, heb ik steeds voor me uitgeschoven. Weer een operatie, weer zoveel kilometers rijden, weer een opname…..in de hoop dat ik het onder controle kon houden. De grootste reden was de wetenschap dat je 24 uur per dag een kous moet dragen na de ingreep. Met de operatie wordt de oorzaak van het lymfe-oedeem niet weggenomen, maar ze kunnen wel je arm op oude “gezonde” omvang terugkrijgen, waarna je levenslang (……) dag en nacht een kous moet dragen om dit te onderhouden. Buiten dat het de vermoeidheids- en zwaarheidsklachten (gedeeltelijk) zal verlichten, wordt het ook weer makkelijker om kleding aan te trekken, want dat valt met een dikke arm en kous niet mee.

Eerlijk naar mezelf toe ben ik nu ook iedere dag, dag in dag uit, aan het tobben met kous, zwachtelen etc. etc. Dus daar ben ik toch al aan gewend. En of ik nu ’s nachts een kous aan moet trekken of een zwachtel om…iets moet ik ermee… Na goed nadenken, zoveel mogelijk informatie opzoeken, zelfs in Zweden in het ziekenhuis van Malmo contact gehad waar de grondlegger van deze operatie werkt en bij mezelf te rade gaan heb ik besloten dat ik me toch opnieuw wil laten beoordelen voor het multidisciplinair team of ik in aanmerking kom voor een operatieve ingreep. Wat heb ik te verliezen ? Slechter dan dit kan het in ieder geval niet worden, en ik moet nog zo lang met deze arm.. ik ben pas 36 en moet er niet aan denken altijd zo’n dikke (of misschien zelfs nog dikkere) arm te hebben….

Mijn arts ging akkoord en heeft mijn verzoek direct gehonoreerd. Binnenkort reis ik dus weer af naar Drachten om te horen of ik in aanmerking kom voor een lymfe-liposuctie / reductie-operatie voor mijn arm waar nu bijna een liter verschil in zit t.o.v. mijn gezonde rechtse arm. Het kost me wel moed maar zo wil ik ook niet doorgaan. Ik hou jullie op de hoogte in mijn blog.

Meer informatie over de ingreep is te lezen op : http://www.nijsmellinghe.nl/519/lymfoedeemkliniek-polikliniek/chirurgie