Tja, het klinkt wellicht vreemd, maar mijn kous ligt al bijna 4 weken in de kast. Ongebruikt… Zoals degenen die mij volgen wel weten heb ik sinds 1, 5 jaar veel last van lymfeoedeem in mijn hand en arm na bestraling en operatie in 2007. Begin van dit jaar ben ik voor behandeling 3 weken opgenomen geweest in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Daar werd mij het gebruik van de TEK ten zeerste aangeraden, m.a.w.; ik ben voor de rest van mijn leven “veroordeeld” tot het dragen van een elastieken kous. Wat een onding.

Toen ik net terugkwam uit Drachten was ik gemotiveerd en gedreven en overtuigd om mijn gedrag aan te passen. Hoe dan ook, ik moest en zou die arm onder controle houden. Ik kwam toch van een koude kermis thuis… Hoe langer ik weer in mijn “normale” leventje zat, hoe dichterbij de zomer en de vakanties kwamen, hoe moeilijker het me viel om de discipline van het kousdragen vol te houden. Wat vond (en vind) ik het moeilijk om dat ding om 7.00u aan te trekken en om 23.00 weer uit.. Mijn oedeemtherapeut attendeerde mij een een week of 6 geleden op het gebruik van lymfetaping. Ik kende het principe, had het ook wel in Drachten toegepast gezien, maar zo intensief tapen als zij kon, dat had ik nog niet eerder meegemaakt.

Na een cursus die zij volgde, waarbij ze zelf ook een aantal dagen de tape heeft gedragen voor andere klachten, vroeg ze me proefkonijn te zijn. Voorwaarde was wel dat de kous af ging… Zoals jullie weten ben ik nu dus al enkele weken getaped en ik vond het wel tijd voor een update. Inmiddels ben ik weer een paar weken verder. We zijn o.a. op vakantie geweest naar Frankrijk (warm !) en al die tijd heb ik het gered met een getapede hand. Ongelooflijk maar waar. Inmiddels kan mijn man zelf ook de tape-patronen aanleggen (het aanleren was makkelijk, ik was verkleurd door de zon en het mooie weer en had een soort “patroon” op mijn rug, schouder en arm, waardoor hij precies kon zien hoe de banen moesten lopen.) Het tapen van mijn hand kan ik inmiddels zelf. Nu was ik na mijn vakantie wel benieuwd of de omtrek van mijn hand en arm niet was toegenomen, want eerlijk toegegeven: ik vond het doodeng om – ook in het hete Frankrijk – mijn “vertrouwde” kous af te laten. De tape was net voor vertrek naar het zuiden aangebracht en heeft ongeveer een week gezeten. Ik heb toen 1,5 dag mijn kous weer omgehad, maar wat een opgave, in vergelijking met de tape. Bloedheet natuurlijk en niet fijn. Mijn hand zwol enorm op; daar heb ik thuis ook last van, want de armkous is goed voor mijn arm, maar niet zo lief voor mijn hand (ondanks het zwachtelen, dragen van een handkous, allerlei andere  lapmiddelen als braces en wraps). Samen met met mijn man heb ik een nieuwe tape aangebracht en zo de rest van de vakantie volbracht. Doordat je met de tape ook kunt zwemmen was het geen gedoe, en doordat de tape (i.t.t. tot mijn kous) 24 uur erop zit, geeft het 24 uur lang werking. Wel beschermde ik mijn arm en de tape met een sleeve (die ik normaal gesproken over mijn kous draag) om te voorkomen dat de tapejes te snel zouden loslaten.

Afgelopen week ben ik teruggeweest bij mijn peut. Ze vond de door mijn man aangelegde tape, op een paar verbeterpunten na, goed zitten. En toen het spannendste moment: zou mijn arm dikker zijn geworden.. ? We hebben alle metingen gedaan en nee, mijn arm is niet dikker geworden. Op somminge punten zelfs wat afgeslankt. Alleen op de bovenarm een halve cm erbij, maar we hadden net ook een paar hele warme dagen van rond de 30 graden hier in NL achter de rug. Ik was dus ontzettend blij verrast. Want dit bewijst voor mij dat de tape net zo goed werk aflevert als de kous. En boven alles: mijn gevoel is goed. Mijn arm, hand en vingers zijn soepel en ik kan ze goed bewegen. En daar draait het uiteindelijk om; hoe voelt het voor jezelf.

Eergisteren ben ik opnieuw ingetaped, nu met een dubbel patroon (ik lijk een soort van stroopwafel op mijn arm) om te kijken of deze manier mogelijk een nog betere werking heeft. Dat is dus even afwachten.

De werking van CureTape:

De liftende werking die de CureTape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De initiële lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.

zie ook http://www.fysiotape.nl/

Moraal van het verhaal: Er kunnen dus ook hele goede resultaten worden behaaad met andere hulpmiddelen, én de CureTape wordt vergoed in je verzekering (i.t.t. sommige andere verbandmiddelen). Op jaarbasis is het voor je verzekeraar ongeveer even duur als het aanmeten van 2 kousen. Dus daar hoeven ze het niet voor te laten. Zoek een goede therapeut en laat je voorlichten.