~ Tegenslag is de springplank voor succes ~

Maand: juli 2009

APK gekeurd

sMaandag weer bij de internist geweest voor de 4-maandelijkse controle. Alle hormoonspiegels blijven “gelukkig” laag onder invloed van de Tamoxifen en de Lucrin injecties. Ook met dokter K. uitgebreid weer gesproken over dat ik aan het nadenken ben over een ovariëctomie. Voor de leken onder ons in medische terminologie: een ovariëctomie is het operatief laten verwijderen van de eierstokken. Omdat ik je alweer hoor denken “waar is dat nu weer goed voor”, zal ik proberen een Jip en Janneke uitleg te geven (maar het is nogal complexe materie, dus als het niet lukt, forgive me, dan moet je zelf maar op internet gaan rond-googelen).
Borstkanker is een hormoonbepaalde kanker. Kankercellen hebben receptoren die wel of niet ontvankelijk / gevoelig zijn voor oestrogenen en progesteron ( de vrouwelijke en mannelijke hormonen). Die van mij was gevoelig voor beide en ik kan zodoende langer “door”behandeld worden met hormoonmedicatie (of eigenlijk anti-hormoonmedicatie). Door met medicijnen en injecties je hormoonproductie lam te leggen in de eierstokken en de bijnieren hebben nieuwe kankercellen geen ‘voedingsbodem” als het ware en zullen ze als het goed is niet gaan delen en vervelen.
Bij vrouwen die al in de overgang zijn (post menopauzaal) kunnen ze na een aantal jaren Tamoxifen overgaan of “switchen” naar een ander medicijn waardoor je nog langer behandeld kunt blijven (wat je prognose weer aanmerkelijk kan verbeteren) . Deze “switch” is echter niet mogelijk als je premenopauzaal (dus voor de overgang) bent, zoals ik. Okee, ik wordt wel kunstmatig in de overgang gehouden, maar dat is niet écht zeg maar.
Door nu je eierstokken te laten verwijderen kom je definitief en écht in de overgang, je lichaam kan immers geen hormonen meer aanmaken. Daardoor kan ik dus wél die switch maken naar een aromataseremmer.
Al met al een hoop stof tot nadenken. De keus is toch niet zo eenvoudig, al is ons gezin godzijdank compleet en hebben we 2 gezonde kindjes. Maar het is een gevoel. Een gevoel dat het niet hoort, iets van mij wat eruit moet. Maar de internist is heel erg voor een operatie. En ik ben er nog niet uit. Maar ik heb me voorgenomen voor het einde van de zomer een besluit te nemen. Dus ik hou jullie op de hoogte. Eerst heb ik in ieder geval over 2 weken ook een consult bij de gynaecoloog. Ik laat me eerst eens goed informeren

Al klaar ?

Top van de lijst FAQs aan mij : ben je nu klaar ? Hoe is het nu met je ? en Je hebt wel veel haar teruggekregen he ?
Nee, goed en ja. Met kanker ben je nooit klaar. Nooit. Het zit altijd in je hoofd en let wel lieve lezers, ik ben nog steeds onder behandeling. Met hormoonmedicatie. Dagelijks. En 12-wekelijks een spuit in mijn lijf.
En voor de nieuwsgierigen : behalve dat ik in de overgang ben met bijbehorende verschijnselen als opvliegers, kun je HIER de andere bijwerkingen van de medicijnen terugvinden….
De komende 3 maanden staan er de nodige controles op het program.
Volgende week naar de internist. Of al mijn hormoonspiegels nog wel voldoende onderdrukt worden door de medicijnen. Dus afgelopen week maar weer bloedgeprikt. Zorgde weer voor de nodige strubbelingen. Dikke blauwe plek op mijn arm. Over 2 weken naar de controle van de radiotherapie in Nijmegen. Bekijken hoe het litteken eruit ziet en het bestralingsgebied. Aan de buitenkant ziet het litteken er mooi uit, maar ik voel altijd het littekenweefsel. In mijn arm, in mijn borst. Iedere dag.
En dan in september weer naar de chirurg die inmiddels in het Rijnstate in Arnhem huist. Mijn bewuste keus om met hem mee te gaan voor de controles. De chirurgen in Tiel zijn mijn werkgevers; ik vind te lastig om bij hun de controles te doen. Dus ook weer een mammografie laten maken in augustus. Weer tussen dat pletapparaat. Met een gezonde borst is dat al niet lekker, laat staan met een bestraalde en geopereerde borst.
Maar ik voel me wel goed. Ik geniet van mijn kindjes en van het lekkere weer. Van het zwemmen en van het paardrijden. En van mijn supermooie krullenbol.
Maar nee, ik ben nog niet klaar. Nog lange niet…..

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén