~ Tegenslag is de springplank voor succes ~

Maand: juni 2008

Haaaarrrrrrrr

Het haar groeit ! Onder invloed van het mooie weer en zonder invloed van rare chemomedicijnen beginnen mijn stoere haartjes nu echt door te komen. Ik vond het al zo stoer dat ik gisteren maar besloten heb mijn mutsjes niet meer te dragen. Want gekeken wordt er toch, zonder of met muts. En zonder groeit het misschien nog wel harder, ha ha !! Voel me wel zo’n beetje zo’n GI Jane of Sinead O’Connor, wel apart eigenlijk. Ook heel benieuwd hoe het er straks uitziet. Krullen of stijl, donker of licht. Een hele bijzondere gewaarwording. En heerlijk zacht ! En zo klaar ’s ochtends….. ! 😉

3, 2, 1…………

Nog maar tweeeeeeeee….. ineens gaat het op en neer tuffen naar het Radboud wel heel makkelijk. De dagen zitten propvol gepland en ik leef met de kalender. Maar na morgen 8.10u nog maar één te gaan !! Yesssssss… ik ben er zo klaar mee. Mijn huid reageert op zich goed op de crème, maar het gedoe met smeerseltjes, dikke armen etc. etc. ben ik wel een beetje zat.

Gisteren hebben we nog een gesprek gehad met de klinisch geneticus van het UMC Utrecht. Het gesprek ging over een mogelijk onderzoek naar een gen-mutatie bij mijzelf (m.a.w. onderzoek naar of ik drager ben van het BRCA1/2 -gen = erfelijke borstkanker). Die molen gaat nu ookm in werking. Ik moet bloed laten prikken en dan gaan ze mijn DNA onderzoeken. In 20% van de gevallen kunnen ze de mutatie vinden. Als ze het niet kunnen vinden (in 80% dus) wil dat niet zeggen dat ik geen erfelijke borstkanker heb, alleen kunnen ze het dan niet aantonen (zie ook www.brca.nl)

Ben ook heel trots op mijn stoere haartjes die hard aan het groeien zijn. Nog niet zodanig dat ik nou direct mijn weelderig kapsel aan iedereen wil showen, maar over een paar weekjes gaat die muts toch écht af !
Moe ben ik gelukkig niet echt, al zit mijn hoofd wel vol met afspraken, organiseren van oppas voor de kinderen, werken, etc, etc. Concluderend zal ik dus blij zijn wanneer het vakantie is.

aan de beterende hand

De hand is aan de beterende hand. Gelukkig, de antibiotica shot slaat aan bij deze wandelende apotheek. Het is nog steeds erg gevoelig en nog lang niet de hand die ik normaal gesproken qua omvang heb, maar het gaat de goede kant op. Mijn arm en pols zijn nog wel rood, maar een stuk minder warm; het lijkt er op dat de ontsteking op zijn retour is. En met 10 vingers typen gaat ook al weer, hoezee !

Komende week mijn een na laatste week bestralingen. Nog 9x op en neer naar Nijmegen. Nog 9x op tafel. Nog 9x het bestralingsapparaat van onderen bekijken (vooral die gezellige stickertjes die ze erop hebben geplakt om het wat ‘leuker’ te maken). Overigens, voor wie het interesseert, bij toeval kwam ik nog langs een informatieve site waar goede info op staat over bijv. bestralen. Ook met foto’s enzo. Je krijgt een goed beeld van zo’n apparaat. Kijk maar eens op http://www.tegenkanker.nl/

Eén van de meest gestelde vragen naast “hoe gaat het nou” is de afgelopen weken toch wel geweest hoe de prognose is. Ben je nou klaar met alles na de bestraling ? Nou nee, nog lang niet. De weg is nog lang. Voor de duidelijkheid nog een keertje de samenvatting:

De tumor is tezamen met alle lymfeklieren in de oksel operatief verwijderd. De chemo- en radiotherapie die ik daarna heb ondergaan, is preventief. M.a.w.: de medicijnen en de bestraling moeten ervoor zorgen dat eventuele (microscopische) restjes kanker worden vernietigd. Verder moet ik nog zeker 5 jaar lang een medicijn slikken (Tamoxifen) dat ook preventief werkt tegen het ontstaan van uitzaaiingen. Doordat de tumor bij mij een zgn hormoongevoelige tumor was kunnen ze het met deze medicatie behandelen. Dat betekent wel dat mijn hele hormonale cyclus wordt platgelegd. Met alle gevolgen van dien (opvliegers, zweten, slaapproblemen, overgewicht, stramme spieren en gewrichten, botontkalking, hart- en vaatziekten, droge slijmvliezen, libidovermindering).
Verder gaan we nog laten onderzoeken of ik drager ben van het BRCA-gen (erfelijke borstkanker). Maar dat is een heel ingewikkeld onderzoek en slechts in 20% van de gevallen kunnen ze ook daadwerkelijk aantonen. Mocht blijken dat ik drager ben, dan volgt daar ook nog weer een aantal vragen op die beantwoord moeten worden; laat ik alsnog mijn borst(en) verwijderen, en laat ik mijn eierstokken weghalen (want een drager loopt 60% meer kans op eierstokkanker)

Zo, hopelijk heb ik iedereen nu weer een beetje ‘bij’- geschreven.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén