~ Tegenslag is de springplank voor succes ~

Maand: april 2008

Het afstrepen is begonnen

De eerste 2 bestralingen zitten erop. Ook op Koninginnedag en alle andere feestdagen (m.u.v. za/zo) moet ik mij melden in Nijmegen. Vandaag was het natuurlijk niet druk op de weg, dus was ik er zo. Maar ja, alles bij elkaar ben je toch 2 uur kwijt voor minuten werk….dusss.
Het bestralen op zich stelt niks voor. Ik lig op een tafel onder een apparaat wat mij vanaf de zijkant links en van boven bestraalt. Je ruikt niks, voelt niks, proeft niks, alleen een zoemer van het apparaat (met een mooi woord heet dat een lineaire versneller). (zie plaatje).
Op de site http://www.bestraling.com/ kun je meer informatie lezen over bestraling.

Ik weet in ieder geval dat ik 12 juni de laatste keer bestraald wordt. En dat is reden voor een feestje ! Voor nu is het afstrepen en maar weer dagelijks zuchtend de auto in. Gelukkig wordt je van deze behandeling niet heel ziek, mogelijk wel moe, maar dat wachten we dan maar af…

Nijmegen here I come

Morgen is het dan zover, start van het volgende hoofdstuk: bestraling. Ik heb het schema inmiddels ontvangen met tijden. Gelukkig is het merendeel ’s ochtends (ook Feestdagen) alhoewel, ik weet niet of dat gunstig is met reizen. In eerste instantie ga ik zelf rijden, mocht het niet lukken dan kan ik altijd overstappen op de taxi (want die is al geregeld en goedgekeurd door de verzekering).

De mooie Mondriaan op mijn buik en borst heeft wel wat te lijden gehad van het sporten, douchen en de sauna zaterdag. De lijnen zijn gedeeltelijk vervaagd, weet niet of ze voldoende zijn nog of dat ze opnieuw worden gezet. Maar daar had ik zaterdag niet zo’n boodschap aan; het zaterdagje sauna in de Zwaluwhoeve in Harderwijk is uitstekend bevallen ! Wat een heerlijkheid ! Een echte aanrader voor iedereen die van sauna houdt ! Gisteren nog lekker een dagje met de kids naar Blijdorp geweest. Druk druk, meer mensen kwamen op het idee, maar wel leuk. Beesten doen het altijd weer goed bij die 2 kabouters.
Morgen dus starten; 14.30u wordt ik Nijmegen verwacht. En dan de komende 6 weken bikkelen. Moet wel zeggen dat als je alle data op 1 A-4tje ziet staan het ineens veel minder lijkt dan 6 weken

Afspraak met Radio Robbie

Vandaag ben ik in het UMC Radboud geweest vooro mijn eerste afspraak met de afd. Radiotherapie. Een hele aardige vrouwelijke arts vertelde ons alle ins en outs van de komende behandeling en heeft me ook meteen onderzocht. Geen bijzonderheden, geen rare klieren en de littekens zagen er goed uit. Ik moet dus binnen nu en 2 weken op voor 33 keer bestralen (alle werkdagen m.u.v. het weekend), kortom: bijna 7 weken lang op en neer naar Nijmegen.
Ook ben ik gevraagd voor een wetenschappelijk onderzoek (een zgn. Trial) van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. In de praktijk betekent dit dat ik nog 5 extra bestralingen zou krijgen van een hogere dosis en dan bekijken ze op de lange termijn of dit effect heeft op het ‘cosmetische’ resultaat van de borst en met name of het de kans op terugkeer van kanker in die borst nog verder beperkt. Dat betekent dan wel dat ik in die weken 5 x twee keer op 1 dag bestraald zou moeten worden. Dus extra belasting. Ik ben nog aan het nadenken hierover, maar het onderzoek is wel heel belangrijk en het kan mij mogelijk kans geven op een nog hogere genezingskans (maar dat is vooraf nooit te bepalen…). Een hele rij aan dingen om over na te denken dus.
Vanmiddag vervolgens ook nog bij mijn eigen dokter R. op controle. Ook daar was alles in orde; meer een formaliteit dan echt nodig. Ehm, ik heb mijn borsten vandaag aan genoeg mensen laten zien ;-). Morgenochtend om 8.15 moet ik me weer melden in Nijmegen. Dan gaan ze een zgn vooronderzoek doen. Er wordt dan bekeken wat het precieze gebied is wat bestraald moet worden en er wordt afgetekend op de huid waar ze moeten zijn. Daarna wordt het behandelplan gemaakt en waarschijnlijk moet ik dan ergens in de loop van volgende week starten met de bestralingen. Dus een periode van 6,5 week buffelen staat voor de deur. Ik wacht het maar af. Het zal niet meevallen…

Planning

Vandaag weer naar Nijmegen, dit keer voor het vooronderzoek. Oftewel, weer de borsten bloot voor de arts en helemaal ondergetekend met lijnen op mijn buik en borst. Hieraan kunnen ze zometeen precies bepalen waar de bestraling moet worden gegeven. Alles bij elkaar duurde het een half uur. Best te doen. En meteen de planning meegekregen; volgende week dinsdag om 14.30u krijg ik mijn eerste bestraling. Tevens belde dokter R. vanmiddag al op dat ik bij opgave van het wetenschappelijk onderzoek niet in de groep zit die extra bestraald wordt. Dus dat is dan ook duidelijk.
Nou, de kids zullen mijn ‘dambord’ vast geweldig vinden! Als ze maar niet op zichzelf willen tekenen… ha ha….

Bah, waarom is de laatste x nou nog even zo rot …? Voel me brak enzo. Kreeg er ook nog hoofdpijn bij vandaag. Dat kan dan ook nog wel. Heb eigenlijk vandaag zo’n beetje de hele dag in bed gelegen. Niet mijn ding. Nu heb ik net wel even lekker jeugdsentiment gehad: de familie Knots was op televisie. Echt lachen. Met tante Til en neef Herbert. Dat waren nog eens goede series. Verder sleep ik me maar een beetje de uurtjes door met zitten, slapen, voor de teevee hangen en email checken. Bah.
Hoop dus dat dag 1 en 2 het ergste waren (dat was tot nu toe meestal zo) en ook dat de spuit van EUR 1.500 (!!!) Neulasta een beetje helpt mijn weerstand op te peppen. Toch hou ik wel dat vage misselijke gevoel in mijn maag waardoor er dus geen sprake is van eetlust. Moet mezelf dwingen om iets te eten. En dat is niet zo makkelijk. Maar anders wordt je helemaal zo slap.
Maar, het was de laatste ! En dat is wel een fijn gevoel !

Ziek zwak en misselijk

Nee, gelukkig ik niet. Ben nog mooi even aan het genieten van het lekkere weer, dat pak ik nou dan maar mee ! Maar de kleine man is ziek (koorts en niet lekker) en paps heeft m vanmorgen na een uurtje weer van school gehaald. Daarbij is moeders met een wondroosinfectie opgenomen in het ziekenhuis afgelopen dinsdag, dus dat kan er ook allemaal nog wel bij….
Ik ben heel benieuwd of maandag mijn bloedwaarden wel goed zijn, maar dat blijft even afwachten. Ik voel me in ieder geval goed, al ben ik ’s avonds wel wat moe, maar dat kan ook een geestelijke oorzaak hebben momenteel met al die zieke mensen om me heen. De een net hersteld, de ander er weer achteraan en ik heb nergens last van (afkloppen !). Sterk gesteld geloof ik. Maandag dus weer het hele riedeltje overnieuw; pleisters plakken bij de fysio, bloedprikken in het ziekenhuis en dan maar afwachten.
Maar eerst nog even lekker volleyballen vanavond en zaterdag en genieten van het mooie weer en de

Uitstel, geen afstel

Zo, alweer een beetje aan het idee gewend dat de kuur een week later wordt. Natuurlijk ook wel een tegenvaller; had vanzelfsprekend erop gerekend dat dit de laatste ‘grot’- week zou zijn. En ik voel me ook zo goed. Wat is het dan toch raar dat je lichaam van binnen wel veel meer moeite blijkt te hebben met de wederopbouw. Blijkbaar heeft het op mijn dagelijkse gesteldheid niet zo’n dramatisch effect, want ik sport en werk nog steeds.
En ieder nadeel heb z’n voordeel: nu kan ik deze week nog wel even mooi meedoen met mijn eigen volleybalteampje en zaterdag nog ondersteuning bieden aan het eerste (wat overigens zaterdag jl. niks heeft geholpen; de weg naar het kampioenschap werd wreed opgebroken door een uiterst lullig 3-1 verlies tegen een veel lager geplaatst team….).
Maar goed, al het andere schuift natuurlijk ook een week op. Dus vandaag druk in de weer met afspraken verzetten bij het Radboud (radiotherapie) en de fysiotherapeut voor het intapen. Want daar was ik vanochtend wel geweest om te tapen….De pleisters konden er dus onverrichter zake weer af ;-(.
Toch heb ik me bedacht dat het niet voor niks is. Mijn lijf heeft echt wat meer tijd nodig nu om te herstellen. Het risico is te hoog dat ik anders een halve week doodziek op bed lig. En ik ben alle kuren aardig doorgekomen, dus dat laat ik door die laatste niet verknallen. Alleen had ik erop gehoopt dat ik er na vandaag af zou zijn. Nu moet ik er nog een week tegen aan hikken. Dus heb ik maar besloten er een leuke week van te maken met de dingen die ik graag doe. Want ik voel me fit. En dat is fijn.

Week uitstel ()*!)@#(*!)@#

De kuur gaat niet door….. !
Mijn bloedwaarden zijn te laag. De leucocyten zijn 2.9 (moeten 3 zijn). Nu is die 1/10 niet zo erg, maar wel in combinatie met de neutrocyten die maar 0.6 zijn…..(en boven de 1.5 moeten zijn)…. Dus. Even alles omgooien qua planning…. Zo raar, want ik voel me goed. Maar de internist vind het risico te groot. Ik zou dan een zeer grote kans lopen om erg ziek te worden (koorts) van de laatste kuur en dat willen we niet.
Nu moet ik volgende week maandag retour internist. Dan krijg ik de kuur en dinsdag een extra injectie Neulasta. Dat is een medicijn dat helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen. Mmmm, raar hoor. Aan de ene kant zit ik natuurlijk niet te wachten op zo’n kuur, maar aan de andere kant had ik erop gerekend dat vandaag de laatste keer zou zijn….

Laatste afspraak

Nog 2 nachtjes slapen en dan heb ik mijn laatste afspraak met Chemo Kasper. Dat vertelde ik vanochtend tegen Gijs. “Maar blijven jouw haartjes er dan wel op ?” vroeg hij mij met een bezorgde frons. Ik reageerde; “tuurlijk, let maar op, van deze zomer heb ik net zulke stekels als jij; mag ik dan jouw gel lenen ?” En dat mocht 😉
Dus maandag onderga ik (voor hopelijk de allerlaatste keer in mijn leven) de laatste kuur. Weer een hoofdstuk afgesloten. Ik voel me sterk, fit en strijdbaar maar ook zo geen zin (juist omdat ik me fit voel) in die laatste shot troep. Een goede afleiding vind ik nu in het volleyballen bij het eerste damesteam. Gisteren heb ik meegetraind, en dat ging beter dan de week ervoor. Al heb ik wat ‘perifere’ klachtjes van gevoelige vaten op mijn arm en conditionele achterstand, het mag de pret niet drukken dat ik aardig goed mee kan draaien met die meiden. Vanmiddag hebben ze me nog een keertje nodig op de weg naar het kampioenschap.
Donderdag heb ik nog een gesprek gehad met de mammacare-verpleegkundige die me nog heeft uitgelegd wat ze bij het genetisch onderzoek gaan doen. Zij heeft me inmiddels aangemeld, dus binnen nu en een maand ongeveer krijg ik een oproep voor een eerste gesprek. Zij adviseerde me me nu alvast te gaan verdiepen in mijn stamboom, dan scheelt dat weer tijd en kunnen ze sneller van start met het onderzoek.
Zij vertelde me ook dat ik in mei zal starten met de hormoonmedicatie in de vorm van Tamoxifen. Die pillen moet ik 5 jaar lang slikken, in combinatie met een 3-maandelijkse injectie Zoladex om mijn hele hormonale cyclus plat te leggen. Het gebruik van deze medicatie is net als de chemo- en radiotherapie, puur preventief en gericht op het voorkomen van uitzaaiingen. Er is niets te zeggen over prognosen en ‘of het aanslaat’ (die vraag heb ik al zo dikwijls gekregen de laatste weken).

Duim allemaal voor mij maandagmiddag als ik rond 14.00u aan het infuus zit ? En daarna, reden voor een piepklein feestje. Deel I van de nabehandeling afgesloten

Vuurdraak

Vandaag jarig ! Toch altijd weer leuk. Kreeg van een van ‘mijn’ chirurgen nog een leuke mail met mijn Chinese horoscoop. Hij had het voor me opgezocht. Ik wil het jullie niet onthouden, want het komt volgens mij aardig overeen ha ha ! Ik ben een Vuurdraak in het Aarde-jaar en dit is mijn horoscoop voor 2008:

“Ik heb wat voor je uitgezocht: je bent een VUURDRAAK! Ieder dier in de Chinese horoscoop heeft een eigen element. Bijvoorbeeld: een rat heeft als element water. Het jaar waarin men geboren is, vernoemd naar een dier, maar heeft ook een element. Dat geldt voor het hele jaar. Er zijn 5 elementen: water-aarde-hout-vuur-metaal. Ieder jaar wordt dus gekenmerkt door een dier en een element. Dit is al voor honderden jaren vastgesteld. Dit jaar is dus aarde-jaar in het teken van de rat, het is namelijk rat-jaar. Jij leeft dus als vuurdraak in een aarde jaar. Volgend jaar leef je als vuurdraak weer in een ander element. Dit gaat zo door tot 60 jaar lang! Immers: 12 dieren maal 5 elementen. Dat betekent dat je op je 60e je enige echte jaar weer is teruggekomen!

De Chinese astrologen hebben daarom altijd een behoorlijk huiswerk te doen als ze je willen voorstellen wat het dit jaar gaat worden. In ieder geval heb ik jouw basis karakter gevonden en ik zeg je: HET KLOPT HELEMAAL: kijk maar naar de beschreven eigenschappen. Niet gek hé! Jij bent precies in jouw eigen element geboren.

Element Vuur staat voor: dynamiek, passie, vitaliteit, agressie, leiderscapaciteiten.
Vuur is haar drijfveer en daarmee is dit de meest draakse Draak. Zij weet zich superieur en heeft het openlijk over haar verheven ambities. Met deze energieke, dynamische persoon moet je altijd rekening houden. Of een Vuurdraak straatarm ter wereld komt of van rijke
komaf is, zij torent sowieso boven de massa uit.

Zij is intelligent, ad rem en gezellig. Haar snelle opmerkingen gaan vergezeld van een
grappige glimlach, want zij ziet achter alles een zekere ironie. Haar natuurlijke autoriteit geeft haar een air van grandeur; daardoor kan zij zich irritant minzaam gedragen. Zij heeft zo’n grote aantrekkingskracht dat mensen haar niet met rust kunnen laten. Zij zit vol tegenstrijdigheden. Zij is buitengewoon sexy en vol wijsheid. Zij geeft voortdurend verstandige adviezen en is niet bang grote risico’s te nemen of zich in te laten met ongewone ondernemingen om het onmogelijke te bereiken. Zij kan hartelijk en toegeeflijk zijn maar ook meedogenloos wraakzuchtig als zij ontstemd is.

De Vuurdraak is indrukwekkend. Als je haar ontmoet ben je aanvankelijk van je stuk gebracht. Zij lijkt vriendelijk en zeer gastvrij, met een soort van noblesse oblige. Maar vergis je niet: zij mag er fantastisch uitzien en imposant, maar zij is ook kwetsbaar. Een van de sterkste kanten van de Vuurdraak is dat zij haar fouten kan toegeven. De vastberadenheid waarmee zij overal de baas wil spelen zorgt ervoor dat ze opvalt. En haar aardverschuivende besluiten plaatsen haar altijd in de vuurlinie van het openbare leven. Zij blijft overal rustig onder, ziet in dat diplomatie noodzakelijk is en weet zich vlot te redden uit onhoudbare posities om later, op een geschikter moment, weer rustig terug te komen. Zij is duidelijk geknipt voor de politiek. De Vuurdraak neemt graag deel aan grootse ondernemingen. Zij doet niet mee aan allerlei gebeuzel of aan zaken die weinig kans bieden op redelijk succes. Zij wil echt iets bewerkstelligen en haar inzichten op verstandige wijze benutten, maar zij stelt geen belang in een ondankbare rol achter de schermen; dat brengt haar geen macht, geen leidende positie en geen beroemdheid.
Wil de Vuurdraak de wereld verbeteren? Ja, maar zij wil het zelf uitvinden, haar eigen naam geven en heersen over de onderdanen die voor haar kruipen.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén